16 Mayıs 2011 Pazartesi

MÜCEVHER SEÇERKEN When choosing JEWELRY

place here to learn-treasure place here to learn-treasure-defıne defıne defıne defıne sıgnal sıgns-solutıons-map-defıne path defıne-detector-cın-magıc-defıne search bars made-metals-charm-bury-bandit-defıne of documents-mound-tumulus-bandits- mystery of money-jewellery-defıne-archaeology-hıstory museums-ıslamıc-defıne natural stone-sculpture-news-mythology-antıque-archaeology-ancıent cıtıes-regıons-ancıent trade routes-horasan-ebced-sıgnal solutıons-defıne search-roman-byzantıne maps-green coıns only defıne to learn

MÜCEVHER SEÇERKEN
Geçmişten günümüze kadınların vazgeçilmezi mücevherleri seçerken trendlerin yanı sıra yaş, fiziksel özellikler ve tasarımın nerede kullanılacağına da dikkat etmek gerekiyor.

Yaşa göre aksesuvar seçimi yapılmalı

- 20′ li yaşlardakiler ince ve çok sıralı zincirler, dizi dizi inci kolyeler, ince ama büyük ebatlı halka küpeler, modern tasarımlı yüzükler, kelepçe bilezikler ve rengarenk taşlardan tasarlanmış iddialı küpeleri iyi taşır. Özellikle büyük ve modern hatlara sahip kolye ucu onlar için idealdir.
- 30′ larındaki kadınlar biraz daha ağırlığı olan büyük parçalar kullanabilir. Bu yaştakiler klasik bir tasarıma sahip mücevher edinebilir. Ancak çok ağır parçaları kullanabilmek için erken bir yaş… Bunun için özellikle taşlı parçalarda modern tasarımlara yönelmek gerekebilir.
- 40′ lı yaşlarda kadınlar kendilerine çok güvenirler. Bu yüzden iddialı mücevherler kullanabilirler. Büyük ve gösterişli bir yüzük ya da küpeyle ne kadar iddialı olduklarını gösterebilirler. Klasik inci kolyeler, taşlı küpeler ve tasmalar onlar için uygun tasarımlar…
- 50 ve üzeri yaş grubundaki kadınlar; yüz, el, kol ve dekolte gibi en beğendikleri yerlerini ortaya çıkaracak büyük ve iddialı tasarımları seçmeliler. Bu yaşlar klasik, ağır taşlı ve antika parçaların en rahat kullanılacağı zamanlardır.

Spor giyinene modern tasarım yakışır

- Her yaştaki kadının yatırım yapabileceği ve bir ömür boyu kullanabileceği klasik parçalardan en önemlileri, sıra sıra inciler, tek taş pırlanta yüzük ve küpelerdir. Tek taşın büyüklüğü imkanların dışında yaşa göre de seçilmelidir.
- Modern mücevherler spor giyinen her yaştaki kadınlara hitap eder. Bu tasarımlar günlük kullanım için de uygundur.
- Etnik mücevher, el yapımı görüntüsü verir. Etnik giyim tarzını benimseyen kadınlar tercih edebilir.
- Antika mücevherler, mücevhere çok düşkün olan kadınlar tarafından tercih edilir. Geçmişe ilgi duyan farklı ruha sahip kadınlar, bu tarz tasarımlarla kendilerini çok iyi hissederler.

Fonksiyonel olmalı

Mücevher seçimlerini yaşa göre yapmak önemli ama hissedilen yaş daha önemli! 20′ li yaşlardaki bir genç kızın özel bir davette ağır bir kolye takabileceği gibi, 50′ lerindeki olgun bir kadın da jean giyip uzun bir zinciri boynuna dolayabilir.
Mücevher kadının ruhunu yansıtmalı… Kadınlar artık takılarının duygularını ve yaşam tarzlarını yansıtmasını, fonksiyonel olmasını bekliyor.
1-) Altın Nedir?

2-) Milyem Tanımı?

3-) Altın Ayarı Ve Alaşımları?

4-) Altın Rodaj Nedir?

5-) Gemoloji nedir?

6-) Altın Seçimi Nasıl Yapılır?

7-) Altın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

8-) Mücevher Seçerken


1-)ALTIN NEDİR?



Altın; Dünyanın en bilinen ve sevilen metallerinden biridir. En önemli özelliği hava ve
diğer elementlerden okside olmamasıdır.Altın parlak sarı, yoğun ve çok sünek, havadan, sudan etkilenmeyen ve ticari değeri çok yüksek metaldir.

Kimyasal element olarak simgesi Au’dur ve Latince “aurum”un kısaltmasıdır.

Doğada oldukça az ama neredeyse katıksız halde bulunan, havadan ve sudan etkilenmeyen, bu yüzden kararıp paslanmayan ve de çok kolay işlenebilen altın, belki de bu özellikleri ile insanlığın ortak tutkusu olmayı başarmıştır. Diğer maddelerle ve oksijenle reaksiyona girmemesi parlaklığını devamlı korumasını sağlar. Altına şekil vermek diğer metallere göre çok daha kolaydır. Kolayca haddelenmesi, bakır, gümüş ve diğer bazı metallerle değişik renk ve özelliklerde alaşımlar oluşturması onu süs eşyası yapımında eşsiz kılar.

Altın uluslararası alanda kabul gören ve uzun dönemde enflasyon karşısında değerini koruyabilen en önemli emtiadır.

Altın, menkul kıymetlerden daha kolay nakde çevrilebilen bir finansal araçtır. Ekonomik ve siyasi krizlerde genellikle menkul kıymetlerden uzaklaşılırken, altına karşı bir yöneliş olmaktadır.


2-)MİLYEM TANIMI?

Kuyumculukta kıymetli metaller has hallerinde kullanılmazlar. Bunun nedeni, ürünün maliyetini düşürmek değil, has metallerin işlenmeye müsait olmamasıdır.
Kıymetli madenler, alaşımın bir parçası, bir oranıdır. Sonuç olarak, 2 aralığında ayrı ifade edilmesi gerekmektedir. Kıymetli metalin ağırlığı ve alaşımın toplam ağırlığı.

Birincisine has (Saf) adı verilirken, ikincisine toplam denir. Eğer bu iki ağırlığı birbirine bölersek milyemi (Ayarı) elde etmiş oluruz. Diğer bir ifade ile milyem, has ağırlığın, toplam ağırlığına oranıdır.

Pratik nedenlerden dolayı milyem binler ile ifade edilmiştir. Buna göre has altın 1000/1000 milyemdir. 24 ayar, karşılığıdır. 750/1000 milyem 18 ayar, 585/1000 milyem, 14 ayar karşılığıdır.

Kullanılan ilk ölçek, 24'lük ölçek idi. Ayar ve kırat olarak adlandırırlar. Kırat 1/24'e tekabül ederken, has altın 24/24 ayara karşı gelirdi.

Kuyumculukta 24'lük ölçek kullanılırken, gümüşçülükte 12'lik ölçek kullanılırdı. Has gümüş 12 para idi ve bir para iki kırata eşitti.

Gümüşçülükte de has gümüş milyem ile ifade edilmiştir. Buna göre nitelikli üretilmede kullanılan 925/1000 milyemlik bir alaşım ise her 1000 gramında 925 gram has gümüş bulunur. Kullanılan diğer alaşımlar ise 900/1000 milyem ve 800/1000'dir.


3-)ALTIN AYARI VE ALAŞIMLARI :

Arı altına (1 000' de 1 000 ) “24 ayar altın” adı verilir. 1 000' de 900 lük altın para (kesin değer 0,9166) 22 ayar altından basılır. Merkez bankalarına yatırılan ve kuyumculara verilen altının kapsamı, yaklaşık %99,5 tir. Arı altın kolay dövülür ve bu yüzden sertliğini artırmak için başka metallerle alaşım yapılır.

Kuyumculukta işlenen altının ayarı ülkeden ülkeye değişir: 22 ayar, 18 ayar, 14 ayar, 10 ayar. Altından üretilen şeylerin üstüne, ayarlarını belirten damgalar vurulur. Altın alaşımlarında en çok kullanılan metaller, bakır, platin (ender olarak) ve gümüş’ tür.Bakır, altın para yada sarı altında; gümüşse %10 oranında ingiliz altınında ve %50 oranında beyaz altında yer alır. Kuyumculukta beyaz altın formulune göre hazırlanmış altın-gümüş alaşımının kullanımı günden güne yaygınlaşmaya ve sanayide kullanılması nedeniyle çok pahalı olan platinin yerini almaya başlamıştır.

4-)ALTIN RODAJ?

Altın Rodaj; Altına başka renk vermek için kullanılmaktadır. Örneğin sarı olarak aldığınız bir bileziği rodaj sistemi ile yeşile çevirmeniz mümkündür. Veya beyaz olarak aldığınız 14 ayar bir yüzüğü yeşile çevirebilirsiniz. Aynı şekilde yeşil aldığınız bir yüzüğüde beyaza çevirmeniz mümkündür. Yalnız Pek tavsiye edilen bir olay değildir. Çünkü Nitekim zaman içinde bu boyama renk eski orjinal halini almaktadır. Tenlerin farklı olması nedeniyle bu rengin atma süresi insandan insana değişebiliyor


5-)GEMOLOJİ NEDİR?

Süstaşları bilimi olarak basitçe tanımlanabilen gemoloji; süstaşı özelliği taşıyan her türlü malzemenin, yeryuvarında oluşumundan, tüketicinin beğeni ve kullanımına kadar geçen süreçteki her yöntem işlemi konu alan bir bilimsel ve ticari uğraşıdır.
Gemolog, süstaşları üzerinde uzmanlaşmış kişidir ve temel görevi süstaşlarını tanımlamak, sentetik ve taklitlerini gerçeğinden ayırmak ve gerekirse taşın temel özelliklerine göre işlenmesini yönlendirmektir.

6-)ALTIN SEÇİMİ NASIL YAPILIR?

Altın Seçimi konusunda herkes bilgi sahibi değildir.ilk önce Altını hangi amaç ile aldığınız önemlidir. Yatırım Amaçlımı, Gösteriş amaçlımı yoksa hediye içinmi alacağınızı belirlemek gerekmektedir.

Yatırım Altını Almak İstiyorsanız;

Eğer yatırım olarak altın almak istiyorsanız seçiminiz 22 Ayar altın olmalıdır. 22 Ayar altında yatırım olabilecek olan ürünler;

22 Ayar Bilezikler : 22 Ayar kelepçesiz düz veya basit desenli bilezikler yatırım için uygundur. Alım satım arasında Altın fıyatları aynı seyretmesi durumunda pek kaybınız olmaz.



Cumhuriyet Altınları :22 Ayar Çeyrek altın, yarım Altın, ziynet altın ( Tam Altın ), Ata Altını ( Cumhuriyet Altını), 2,5 Luk Gramise Altın ve Beşi 1 Yerde altınları yatırım için en idealleridir. Alış Satış arasında Çok cüzzi bir miktar oynar.



Bunların Dışında kalan 22 ayar Altınlar yatırıma girmez. Örnek olarak 22 ayar bir yüzük, bir Set takımı, Kolye işçiliklidir ve kaybınız çok fazla olur.

Kendime Aksesuar Olarak Almak İstiyorum Diye Düşünenler için;

14 Ayar Tavsiye edilir. Gösterişli, Şık modeller 14 ayar olarak yapılmaktadır. Modern çağın ürünleri hep 14 ayar olarak yapılır. Serttir çabuk esnemez ve yamulmaz. 22 ayarı elinizle çok basit şekilde yamultabilirsiniz fakat 14 ayar yüzüğü elinizle yamultmanız kolay olmaz. 14 Ayar olarak aldığınız üründe kaybınız olacaktır. Çünkü 14 ayar ürünlerde işçilik bulunmaktadır. Eğer param var ve kaybı göze alırım diyorsanız 14 ayar altın herzaman tavsiye edilir.


7-)ALTIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?

Kuyumculuk Sektöründe bazı kuyumcular müşteriden gelen az yıpranmış ürünleri atölyelere gönderip bakım yaptırıyorlar, parlatıyorlar ve vitrine koyuyorlar. Buna geri dönüşüme Kuyumculuk sektöründe kalafat denir. Kalafat ürünleri herzaman anlamak mümkün değildir.
-Örneğin bir bilezik alıyorsunuz. Bilezikten aynı boyda veya gramda yok deniliyorsa bu bir kalafat olma durumu oluşturur o bilezikte.
-1 ürün alıyorsunuz diyelim. Aynı üründen başka varsa başkasınıda isteyin ve yanyana koyup arada fark olup olmadığına bakınız.
-Kalafat olayında yüzüklere nazaran bilezikleri anlamanız daha kolay bir durumdur. Kullanılmamış bilezikte kesinlikle çizik olmaz. Kalafat bir bilezik kendini parlatılsada rengiyle belli eder.


Ayrıca;

-Öncelikle Aldığınız Yerin Güvenilir olduğundan emin olun.

-Aldığınız ürün için yazılı bir sertifika isteyiniz. Veya Aldığınız Yerin Kartının arkasına

-Aldığınız ürünün ayarı, fiyatı, gramını yazmasını isteyebilirsiniz.

-Aldığınız ürünün üstünde damgası ve patenti olup olmadığına bakınız. Eğer göremiyorsanız Tezgahtara ayar damgasının nerede olduğunu sorunuz. Ayar damgası olmayan ürünleri kesinlikle almayınız.