ROMA İŞARETLERİ/ROMA RAKAMLARI/ROMA SEMBOLLERİ
ROMA İŞARETLERİ/ROMA RAKAMLARI/ROMA SEMBOLLERİ
DEFİNE--DEFİNECİLİK-DEFİNE İŞARETLERİ-DEFİNE İŞARET ÇÖZÜMLERİ-DEFİNE HARİTALARI-HAZİNELER-DEDEKTÖR-DEFİNE ARAMA ÇUBUKLARI YAPIMI-GPR-ALTIN-GÜMÜŞ-ELMAS-TILSIM-GİZEMLER-GÖMÜ-SİKKE-CİN-EŞKİYA BELGELERİ-MEZAR TÜRLERİ-HÖYÜK-TÜMÜLÜS-KAYA MEZARI-MEDENİYETLER-EFSANELER-DESTANLAR-BÜYÜ VE BÜYÜCÜLÜK-KEHANET-ÜNLÜ EŞKİYALAR-ARKEOLOJİ-TARİHTE PARA-TAKILAR-DOĞAL TAŞLAR-DARPHANE-MÜZELER HAKKINDA BİLGİLER-DİNİMİZ İSLAM-DEFİNE HABERLERİ-TÜRK DÜNYASI-MİTOLOJİ-HEYKEL-ANTİK MISIR-ANTİKA NÜMİZMATİK-TÜRKİYEDE ARKEOLOJİ-ANTİK BÖLGELER-ANTİK KENTLER-TARİH VE TARİHİN YARARLANDIĞI BİLİMLER-HORASAN-ÖLÇÜ VE AĞIRLIK BİRİMLERİ-ÖLÇME ALETLERİ-TARİHİ TİCARET YOLLARI-EBCED HESABI-İŞARET ÇÖZÜMLERİ-DEFİNE ARAMA YOLLARI-GİZEMLİ DEFİNERİ BULMA-HORASAN ÇÖZME-KAYA MEZARLARI- MEZAR-ROMA SİKKE-BİZANS SİKKE-GREEK SİKKE-TARİHİ ANTİK SİKKE VE PARALAR-ARKEOLOJİ VE DEFİNECİLİK ÜZERİNE HER TÜRLÜ BİLGİ DEFİNE SIRLARINDARoma rakamları, Romalıların icat ettiği ve uzun zamanlar boyunca kullandıkları bir rakam sistemidir. Bu rakam sistemini ilk Romalılar icat ettiği için literatürde Roma Rakamları veya Romen Rakamları şeklinde yer almıştır. Roma Rakamları Latin alfabesindeki bazı harflerin değişik kombinasyonlarıyla yazılır.
Semboller
Roma Rakamları
Roma Rakamları’nın sembollerinin bir elin parmaklarına benzetilerek oluşturulduğu rivayet edilmektedir. 1, 2, 3 ve 4 rakamları Roma rakamıyla I, II, III ve IV şeklinde gösterilir. 5 rakamını göstermek içinde ele benzeyen V sembolü kullanılmış, 10 sayısını göstermek için iki tane V sembolünün ters uçlarından birleştirilmesiyle elde edilen X kullanılmıştır. Elle gösterilen rakamlar bu sembollere oldukça benzemektedirler. Roma Rakamları yedi temel sembolden oluşmaktadır. Tüm Roma rakamları bu semboller kullanılarak yazılır. Tek çizgi bir, V harfi beş, çarpı işareti on, L harfi elli, C harfi yüz, D harfi beşyüz ve M harfi bini ifade eder. Bu temel sembollerin yanında büyük sayıları yazmak için yardımcı semboller kullanılır. Bu yardımcı işaretler parantez işareti ve üst çizgidir. Sayıları 1000 ile çarpmak için bu işaretler kullanılır.
V veya (V) = 5.000
X ya da (X) = 10.000
L ya da (L) = 50.000
C ya da (C) = 100.000
D ya da (D) = 500.000
M ya da (M) = 1.000.000
Sayıların Yazılışı
Roma Rakamları’nın yazılışı bugünkü modern rakamların yazılışına göre daha karmaşıktır. Sayılar yazılırken aynı sembolden kaç tane yan yana yazılmışsa, o sembol yazıldığı kadar sayıyla çarpılır.
III = 3
XX = 20
CCC = 300
MM = 2000
CCC = 300000
MM = 2000000
Roma Rakamları yazılırken ana sembollerin sağ ve sol taraflarına daha küçük semboller getirilerek daha küçük ve daha büyük sayılar elde edilir. Sol tarafa gelen semboller sayıyı küçültür, sağ tarafa gelenler büyütür.
IV = 4
VI = 6
VII = 7
VIII = 8
IX = 9
DC = 600
LXX = 70000
Roma Rakamları ile sayılar yazılırken sayılar basamak değerlerine ayrılır. Daha değerler Roma rakamıyla yan yana yazılır ve toplanıyormuş gibi kabul edilir.
MMDCLXXIV = 2000 + 600 + 70 + 4 = 2674
Yazılış Kuralları
* Roma rakamlarında sıfır (0) rakamı yoktur.
* Bir harf en fazla üç kere yan yana gelebilir.
* Sadece I, X, C, M harfleri yan yana iki veya üç kere yazılabilir.
* Roma rakamı ile yazılabilen en uzun sayı “3888″ (MMMDCCCLXXXVIII) sayısıdır.
Kullanım Alanları
Roma Rakamları işlem yapmayı zorlaştırdığı için günümüzde pek fazla kullanılmamaktadır. Bunun için çeşitli yöntemler geliştirilse de bu yöntemler bazen yetersiz kalmaktadır. Yine de Roma Rakamları birçok yerde kullanılmaktadır.
* Kitapların giriş sayfalarında kullanılır.
* Bazı saat tasarımlarında kullanılır.
* Aynı isimde olan padişah ve kralların isimlerinde: II. Ahmet, XVI. Louis
* Yüzyıl adlarında: XIX. yüzyıl
* Tarihi olaylarda: II. Viyana Kuşatması