31 Mayıs 2011 Salı

KIRKLARELİ-TARİHİ VE TURİSTİK YERLERİ

place here to learn-treasure place here to learn-treasure-defıne defıne defıne defıne sıgnal sıgns-solutıons-map-defıne path defıne-detector-cın-magıc-defıne search bars made-metals-charm-bury-bandit-defıne of documents-mound-tumulus-bandits- mystery of money-jewellery-defıne-archaeology-hıstory museums-ıslamıc-defıne natural stone-sculpture-news-mythology-antıque-archaeology-ancıent cıtıes-regıons-ancıent trade routes-horasan-ebced-sıgnal solutıons-defıne search-roman-byzantıne maps-green coıns only defıne to learnTarihi ve doğasıyla Kırklareli           Bölgenin turizm açısından yeni yeni keşfedilen şehri Kırklareli, sahilleri, doğası ve tarihiyle ilgi çekiyor. Kırklareli’nin turistik yerlerinin çarpık kentleşmeden ve sanayiden uzak oluşu, burayı cazibe merkezi haline getiriyor.
Son yıllardaki araştırmalar ve arkeolojik kazılar, kentin tarihselgeçmişini de gözler önüne seriyor. Kırklareli’nde 2002 yılı itibariyle105 arkeolojik, 3 kentsel, 13 doğal, 4 tarihi sit ve 239 adet de tek yapı olmak üzere toplam 364 adet tescilli yapı ve sit alanı bulunuyor.

TARİHİ MEKANLAR
Kırklareli, Yeni Taş Çağı döneminden (5800-4800) günümüze kadar iskan edilmiş coğrafyasıyla birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. En başta Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini taşıyan kentte, kültür varlıkları yapılan çalışmalarla günyüzüne çıkarılıyor. Kentteki Kadı, Beyazıt, Karakaş, Hızırbey, Kapan ve Üsküpdere camileri tarihle inanç turizmini birleştiriyor.
Kentin su ihtiyacını karşılayan çok sayıdaki tarihi çeşme arasında Kayalık, Büyük Cami, Gerdanlı, Kocahıdır, Kayyumoğlu, Kapan, Boyacı, Karaumurbey, Söğütlü, Kadı, Paşa ve Hapishane sıralanabilir. Çeşmeler yıllara meydan okuyan yapılarıyla ilgi çekmeye devam ediyor.
Öte yandan, Kırklar Şehitliği, Niğdeli Ethem Onbaşı Anıtı ve Karahıdır Anıtı da tarih severlerin ilgiyle gezebileceği yerler arasında bulunuyor.
1383 yılında yapılan Hızırbey Hamamı ve Arasta ile 17-18. yüzyıllarda yapılan vakıf dükkanları da hala faaliyet gösteriyor.
Kentin çeşitli yerlerinde çoğu 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl başlarındaneo-klasik stilde yapılan evler, mesken ve idari yapı olarak kullanılıyor. Yıllardır kaderine terk edilen ve yıkılmaya yüz tutan evlerin restore edildikten sonra “Geleneksel Kırklareli Evi” olarak değerlendirilmesi düşünülüyor.
Kültür Bakanlığı İstanbul Roleve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce söz konusu yapıların restitüsyon, restorasyon projeleri yapılarak, Edirne Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayına sunuldu.

ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR
Trakya’nın en önemli tarih öncesi yerleşim yerlerinden biri olan Aşağı Pınar Höyüğü, Kırklareli il merkezinin güneyinde, Asilbeyli yoluüzerinde bulunuyor.
Höyük 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı’nın Kırklareli kültür envanteri çalışmaları sırasında saptandı. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi, Kültür Bakanlığı ile Alman Arkeoloji Enstitüleri ortak projesi olarak başlayan kazı çalışmaları devam ediyor.

DOĞAL GÜZELLİKLER
Doğal sit alanları Demirköy ve Kıyıköy ziyaretçileri tabiatla buluştururken, Kastros Körfezi Tabiat Koruma Alanı ise Trakya’nın tek doğal karaçam ormanı olma özelliğiyle ilgi çekiyor.
Dingiloğlu Parkı, Dereköy-Bulgaristan yolunun çevresindeki ormanlık alan, Pınarhisar Ali Özer Parkı, Kaynarca Pekmezdere Mağarasıve Alpullu Şeker Fabrikası kampusu, görülmeye değer tabiat harikaları arasında yerlerini alıyor.
Velika Deresi, Kocakaynaklar, Dolapdere, Dereköy, Çifte Kaynaklar,İnce Koru, İğneada-Mert Gölü, Karahıdır Korusu da doğal güzellikleriyle büyülüyor.
Ayrıca Dereköy yolundaki çağlayan, Kırklareli merkez ilçeye bağlı Şeytandere, İnece ve Erikler Korusu, Kofçaz İlçesi yakınlarında Böcekdere Koruları, Hudut Kapısı ve Çamlık mesire yerleri, günübirlik gereksinimlere en cevap veren yerler arasında bulunuyor.
Kırklareli merkezdeki Karahıdır ve Kavaklı meşe korusu, Demirköy’deki Mert Gölü ve Vize’de İncekoru orman içi dinlenme yerleri, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Kırklareli il sınırları içinde bir kısmı tarih öncesi dönemlerde iskan edilmiş çok sayıda mağara bulunuyor. Doğal güzellikleriyle de ilgi çeken bu mağaralar arasında Dupnisa, Yenisu, Domuzdere ve Kıyıköy sayılabilir.