23 Mayıs 2011 Pazartesi

deve heykeli

place here to learn-treasure place here to learn-treasure-defıne defıne defıne defıne sıgnal sıgns-solutıons-map-defıne path defıne-detector-cın-magıc-defıne search bars made-metals-charm-bury-bandit-defıne of documents-mound-tumulus-bandits- mystery of money-jewellery-defıne-archaeology-hıstory museums-ıslamıc-defıne natural stone-sculpture-news-mythology-antıque-archaeology-ancıent cıtıes-regıons-ancıent trade routes-horasan-ebced-sıgnal solutıons-defıne search-roman-byzantıne maps-green coıns only defıne to learn
DÜNYA'NIN EN BÜYÜK HEYKELİ
ORDU’nun Mesudiye ilçesinde Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir tarafından tespit edilen dev deve heykelinin, dünyanın en büyük doğal heykeli olduğu iddia ediliyor.

20 yıldır, dünyanın değişik bölgelerini gezerek Türk izlerini araştıran Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, Mesudiye’de daha önce de M.S. 1 ile 2. yy arasında yazıldığını tespit ettiği Peçenek Türklerinin olduğu iddia edilen yazıtları ve tümülüs mezarları bulmuştu.

Esatlı köyü yakınlarında bulduğu yatan deve heykeli üzerinde araştırma yapan Prof. Dr. Necati Demir, 110 metre’den daha fazla uzunluğa, 40 metre genişliğe, 21 metre ile 60 metre arasında ise yüksekliğe sahip olduğunu belirledi. Demir: “Deve heykelinin gövde kısmının tam ortasında ise 152 basamaklı merdiven ile ulaşılan bir sığınak inmektedir. Yine deve kafasının boyun kısmında, iki kayanın arasında dibe doğru genişleyen, duvarları horasan harcıyla sıvanmış bir su veya tahıl sarnıcı bulunmaktadır. Ayrıca dev deve kafasının üstünde ise 2 tanede oyulmuş gözetleme kulesi bulunuyor” dedi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK HEYKELİ

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, dünyanın en büyük heykelinin bugüne kadar, Japonya’da 110 metre yükseklikteki Ushiku Daibutsu heykeli, Çin’de 108 metre yükseklikteki Guan Yin Sanya heykeli, Çin’de 106 metre yükseklikteki İmparator Yan ve Huang heykelleri, Japonya’daki 100 metre yükseklikteki Dai Kannon Sendai heykeli, Çin’deki 88 metre yükseklikteki Grand Buddha Ling Shan at Wuxi heykeli, Rodos heykeli, Amerika’daki Özgürlük Anıtı olduğunun hep söylendiğini belirterek, “Yarı doğal yarı insan eliyle yapılmış heykelinin uzunluğu, 110 metre’den daha büyüktür. Genişliği yaklaşık 40-50 metre, yüksekliği ise yaklaşık 21 metre ile 60 metre arasında değişmektedir. Deve heykeli ile bu unvanın Türkiye’ye geçeceğini umuyorum. Tespit ederek araştırma kapsamına aldığımız heykel yere çökmüş bir deveye benzemektedir. Heykel üzerinde yaptığım araştırmalarda kaya üzeri insan eli ile yontularak ve oyularak deve kafası haline getirilmiştir. Gövde kısmının büyük bir bölümü ise doğal bırakılmıştır. Kafa kısmının yontma ve oyulma işlemi yapıldığı için yosun tutmamıştır. İnsan eli değmemiş olsa idi bu durumda zamanla kayanın bütünü ile aynı özellikleri taşıyacaktı.”dedi.

DEVE HEYKELİNİN ÜZERİNDE SARNIÇ, SIĞINAK VE GÖZETLEME KULESİ BULUNUYOR

Deve kafasının üzerinde ve gövdede o zamanki insanların kullandığı sarnıç, sığınak ve gözetleme kulelerinin de bulunduğunu söyleyen Demir, “Yatan deve heykeli güneyden kuzeye doğru uzanıyor. Zaman içerisinde doğal aşınmalar olmasına rağmen devenin ağzını, burnunu ve gözünü andıran kısım yani kafa kısmı son derece belirgin. Deve heykelinin hemen boynunun üzerinde dibe doğru genişleyen horasan harcıyla sıvanmış bir su veya tahıl sarnıcı bulunuyor. Sarnıcın arkasında, yine kuzey tarafa başka bir kaya kütlesi yükseliyor. Kayanın güneye bakan yüzünde insan eliyle açılmış dikdörtgen biçiminde bir gözetleme kulesi bulunmaktadır.”dedi.

152 BASAMAKLI DEVENİN İÇİNDE SIĞINAK VAR

Deve heykelinin üstünden yer altına doğru inen 152 basamaklı bir tünelin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demir, “Doğal olan gövde bölümünün hemen hemen tam ortasından aşağı bir tünel açılmış. Bu tünelde, 152 merdiven basamağı bulunuyor. Hangi amaçla yapıldığı belli olmayan ve içerisinde ne olduğu belirlenemeyen tünelin girişinin yüksekliği 2.70 metre, genişliği yaklaşık 2.56 metredir.”dedi.

HEYKELİN YAKININDA TÜRK YAZITLARI VE MEZARLARI VAR
DEVE TÜRK TARİHİNDE SAĞLAMLIĞI VE GÜCÜ TEMSİL EDER

Prof. Dr. Demir, dev deve heykelinin yaklaşıl 15 km yakınlarında Türk yazıtları, mezarları, Türklerde ebediyeti ve uzun ömürlülüğü ifade eden kaplumbağa heykelleri olduğunu da ifade ederek, “Çevre köylerde kaya üstü resim ve figürler, Köktürk yazısı ile yazılmış kitabeler, kaplumbağa heykelleri, eski Türklerden kalma tümülüs mezarları da buldum. Türkler için devenin de özel bir yeri vardır. Türkler; at, sığır, koyun ve keçi gibi hayvanların yanında deve de beslemişler; etinden, sütünden ve derisinden yararlanmışlardır. Türk ortaoyununda deve, önemli bir figürdür. Türk masallarında, efsanelerinde, ninnilerinde de deve önemli bir unsurdur. Türk kültüründe deve, sağlamlığı ve gücü temsil eder. Bu yüzden Türklerin İslamiyeti kabul etmesini sağlayan Karahanlı hakanının adı, Satık Buğra (erkek deve) Han verilmiştir.” dedi