3 Temmuz 2011 Pazar

Herakliyus dönemine ait altın paralar

place here to learn-treasure place here to learn-treasure-defıne defıne defıne defıne sıgnal sıgns-solutıons-map-defıne path defıne-detector-cın-magıc-defıne search bars made-metals-charm-bury-bandit-defıne of documents-mound-tumulus-bandits- mystery of money-jewellery-defıne-archaeology-hıstory museums-ıslamıc-defıne natural stone-sculpture-news-mythology-antıque-archaeology-ancıent cıtıes-regıons-ancıent trade routes-horasan-ebced-sıgnal solutıons-defıne search-roman-byzantıne maps-green coıns only defıne to learn

[www_ihlassondakika_comm(1509).jpg]

Kudüs'te yapılan kazılarda Bizans İmparatoru Herakliyus dönemine ait altın paralar bulundu.


Arkeoloji uzmanları kazılarda Kudüs'ün antik duvarları yakınındaki araba parkının altında 1300 yıllık define buldu.

İsrail Antikalar İdaresinden arkeologlar, yedinci yüzyıla ait bir binanın enkazından 265 adet madeni para bulunduğunu ve paralarınn Bizans dönemine ait olduğunu bildirdiler.

Defineyi pazar günü büyük bir kayanın altında bulunan İngiliz arkeolog Nadine Ross, "Çanak çömlek bulduk. Cam bulduk. Fakat böyle bir şey bulmamıştık. Çok heyecan verici." dedi.

Açık sarı rengindeki madeni paralar Milattan sonra 610 ile 641 yılları arasında hüküm süren Bizans İmparatoru Herakliyus dönemine ait. Paraların bir yüzünde askeri elbisesi içinde Herakliyus, diğer yüzünde ise haç bulunuyor.

Arkeologlar paraların Milattan sonra 614'te Perslerin Kudüs'ü ele geçirmesinden önce Herakliyus'un tahta çıktığı ilk yıllarda basıldığını belirttiler.

Site direktörleri Doron Ben Ami ve Yana Tchekhanovets yaptıkları açıklamada, "Definenin yakınında çömlek bulunmadığından, definenin binadaki duvarlardan birinin içindeki gizli bir hücreye konulduğunu düşünüyoruz" dedi.

[article-1197342-059597BF000005DC-787_468x3921.jpg]

Metal dedektörüyle altın arayan 60 yaşındaki İngiliz, bir tarlada birkaç metal para buldu. ancak karanlık olduğu için ertesi gün devam etmek üzere kazıya ara verdi. Akşam eve gittiğinde arkadaşına telefon edip olayı anlattı ve “gel bana katıl beraber çıkartalım birşey bulursak sana da pay veririm” dedi. İkili sabah saatlerinde bölgeye geri dönüp aramaya başladığında altın dolu bir küp buldu ve içinden tam 750 bin dolar değerinde 61 yılına ait 800 adet altın para çıktı. Şimdi iki defineci davalık oldu. Sonradan katılan kişi definenin yarısını istiyor. 60 yaşındaki adam ise, “Ben buldum hepsi benim sana istediğim kadarını veririm” diyor. Uzmanlar bulunan paraları incelediklerinde bunun 1849 yılından bu yana bulunan en büyük define olduğunu açıkladı. 15 yıllık iki arkadş şimdi birbiriyle konuşmuyor. Sadece mahkemede karşı karşıya geliyorlar.