3 Mayıs 2011 Salı

OSMANLI SİKKE RESİMLERİ --Ottoman Empire Coin Gallery

place here to learn-treasure place here to learn-treasure-defıne defıne defıne defıne sıgnal sıgns-solutıons-map-defıne path defıne-detector-cın-magıc-defıne search bars made-metals-charm-bury-bandit-defıne of documents-mound-tumulus-bandits- mystery of money-jewellery-defıne-archaeology-hıstory museums-ıslamıc-defıne natural stone-sculpture-news-mythology-antıque-archaeology-ancıent cıtıes-regıons-ancıent trade routes-horasan-ebced-sıgnal solutıons-defıne search-roman-byzantıne maps-green coıns only defıne to learn

Ottoman Empire Coin Gallery


OSMANLI SİKKE RESİMLERİ

DEFİNE--DEFİNECİLİK-DEFİNE İŞARETLERİ-DEFİNE İŞARET ÇÖZÜMLERİ-DEFİNE HARİTALARI-HAZİNELER-DEDEKTÖR-DEFİNE ARAMA ÇUBUKLARI YAPIMI-GPR-ALTIN-GÜMÜŞ-ELMAS-TILSIM-GİZEMLER-GÖMÜ-SİKKE-CİN-EŞKİYA BELGELERİ-MEZAR TÜRLERİ-HÖYÜK-TÜMÜLÜS-KAYA MEZARI-MEDENİYETLER-EFSANELER-DESTANLAR-BÜYÜ VE BÜYÜCÜLÜK-KEHANET-ÜNLÜ EŞKİYALAR-ARKEOLOJİ-TARİHTE PARA-TAKILAR-DOĞAL TAŞLAR-DARPHANE-MÜZELER HAKKINDA BİLGİLER-DİNİMİZ İSLAM-DEFİNE HABERLERİ-TÜRK DÜNYASI-MİTOLOJİ-HEYKEL-ANTİK MISIR-ANTİKA NÜMİZMATİK-TÜRKİYEDE ARKEOLOJİ-ANTİK BÖLGELER-ANTİK KENTLER-TARİH VE TARİHİN YARARLANDIĞI BİLİMLER-HORASAN-ÖLÇÜ VE AĞIRLIK BİRİMLERİ-ÖLÇME ALETLERİ-TARİHİ TİCARET YOLLARI-EBCED HESABI-İŞARET ÇÖZÜMLERİ-DEFİNE ARAMA YOLLARI-GİZEMLİ DEFİNERİ BULMA-HORASAN ÇÖZME-KAYA MEZARLARI- MEZAR-ROMA SİKKE-BİZANS SİKKE-GREEK SİKKE-TARİHİ ANTİK SİKKE VE PARALAR-ARKEOLOJİ VE DEFİNECİLİK ÜZERİNE HER TÜRLÜ BİLGİ DEFİNE SIRLARINDA



Osamnlı Altın Madalyon ve Sikkelri
http://www.umutcocuk.com/resimler/haberler/903.jpgOsmanlı Sikkeleri Osman Gazi dünyanın sayılı imparatorluklarından biri olacak olan Osmanoğulları’nın ilk sikkesini kestirerek Anadolu’nun karmaşık ortamında adını duyurmuştur. Gümüşten kesilen ve akçe adı verilen bu sikke, Osmanlı’nın para birimi olarak 15. yüzyıla kadar değerinden hiç bir şey kaybetmeden gelmiştir.         
Osmanlı Beyliği Orhan Gazi döneminde Rumeli’ye geçmiş, devlet olma yolunda önemli adımlar tılmıştır. Beşlik ve ikilik akçeler basarak diğer Anadolu beyliklerine göre ekonomisinin kuvvetini göstermiştir. Orhan Gazi sikkelerinde, ilk defa “Bursa” adıyla darp yeri yazılmaya başlanmıştır. Osmanlılar artık beylik değil, bir devlettir. Avrupa’da ve Anadolu’da yapılan başarılı akınlar devleti hızla büyütüyor, diğer beyliklerden yoğun katılımlar almasına sebep oluyordu. Murad I döneminde ilk defa akçe yanısıra “mangır” adıyla bakır sikkelerin basımına da başlanmıştır.
 
 Sultan Bayezid I, 13 yıl süren saltanatı süresince tek tip akçeler darbettirmiştir. Sikkelerinde “Bayezid bin Murad” gibi son derece mütevazı bir ibare kullanmıştır. Babasının ölümünden bir yıl sonra cülus ettiğinden akçelerinde 792 tarihi kullanılmıştır. Ancak 793 ve 799 tarihli akçeleri de bulunmaktadır. Bu akçeler son derece enderdir. Bayezid’in büyük oğlu Emir Süleyman başkent Edirne’yi ele geçirerek saltanatını ilan etmiştir. Kimi Osmanlı tarihçileri onu I. Süleyman olarak kabul ederler. Sikkelerinde “Tuğra” kullanarak bir ilki gerçekleştirmiştir. Mehmed Çelebi, Musa Çelebi ve Mustafa Çelebi fetret süresince sikke kestiren diğer şehzadeler olup, Mehmed Çelebi uzun süren mücadeleler sonucu kardeşlerini berteraf ederek devlete hakim olmuştur.        

Fetret Devri’nden galibiyetle çıkan Mehmed I, bir anlamda Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu olarak kabul edilir. Onun döneminde sikkelerin darphane sayılarında büyük bir artış olmuştur. Osmanlı Devleti adına başka bir hanedan tarafından sikke darbedilmesi, yine bir ilk olarak onun saltanat yıllarına rastlar.
   
 Haçlı ordularının bir daha Osmanlı üzerine gelme cesaretini gösteremeyecek hale getiren Sultan II. Murad’dır. Köklerini araştıran, imparatorluk yolunda ilerleyen devletin soyunu sikkelerinin üzerine koyduran Sultan yine odur. Bazı mangırları üzerinde “Kayı Damgası” bulunmaktadır.

Roma ve Bizans’dan sonra aynı coğrafyada kurulan, kalıcı imparatorluklardan biri de Osmanlı İmparatorluğu’dur. Fatih Sultan Mehmed hanedanının devletten imparatorluğa taşımıştır. İlk “sultani” ve ilk “on akçe”likler onun döneminde basılmıştır. Bu dönemde darbına başlanmış olan altın sultaniler yüzyıllarca Osmanlı İmparatorluğu'nun temel sikkesi olmuştur.

 Saltanatı tehdid eden Şehzade Cem Sultan’ın Rodos Şövalyeleri tarafından rehin tutulmasına karşılık II. Bayezid Avrupa’daki Osmanlı yayılmasına ara vermek zorunda kalmıştı.
 Gümüş akçeleri Trabzon, Gelibolu ve Kratova haricinde Mehmed II akçeleriyle aynı darphanelerde basılmış olan II. Bayezid’in ilk defa Konstantiniye dışında bir taşra darphanesi  olan Serez’de altın sultani kestirdiğini görüyoruz
.
 Yavuz Sultan Selim saltanatının sonunda devlete tehlike teşkil edecek, çevresinde yer alan tüm güçleri etkisizleştirme başarısını göstermiş ve bunu sadece 8 yıla sığdırmıştır. Osmanlı hazinesi ganimetle dolmuş, dünyanın en büyük ekonomisi haline gelmiştir. Döneminde 30’a yakın darphane kurulmuş sultanilerin, akçelerin, mangırların bu şehirlerde basılmasına devam edilmiştir