26 Mart 2011 Cumartesi

KIRMIZI CİVA

 


DEFİNE--DEFİNECİLİK-DEFİNE İŞARETLERİ-DEFİNE İŞARET ÇÖZÜMLERİ-DEFİNE HARİTALARI-HAZİNELER-DEDEKTÖR-DEFİNE ARAMA ÇUBUKLARI YAPIMI-GPR-ALTIN-GÜMÜŞ-ELMAS-TILSIM-GİZEMLER-GÖMÜ-SİKKE-CİN-EŞKİYA BELGELERİ-MEZAR TÜRLERİ-HÖYÜK-TÜMÜLÜS-KAYA MEZARI-MEDENİYETLER-EFSANELER-DESTANLAR-BÜYÜ VE BÜYÜCÜLÜK-KEHANET-ÜNLÜ EŞKİYALAR-ARKEOLOJİ-TARİHTE PARA-TAKILAR-DOĞAL TAŞLAR-DARPHANE-MÜZELER HAKKINDA BİLGİLER-DİNİMİZ İSLAM-DEFİNE HABERLERİ-TÜRK DÜNYASI-MİTOLOJİ-HEYKEL-ANTİK MISIR-ANTİKA NÜMİZMATİK-TÜRKİYEDE ARKEOLOJİ-ANTİK BÖLGELER-ANTİK KENTLER-TARİH VE TARİHİN YARARLANDIĞI BİLİMLER-HORASAN-ÖLÇÜ VE AĞIRLIK BİRİMLERİ-ÖLÇME ALETLERİ-TARİHİ TİCARET YOLLARI-EBCED HESABI-İŞARET ÇÖZÜMLERİ-DEFİNE ARAMA YOLLARI-GİZEMLİ DEFİNERİ BULMA-HORASAN ÇÖZME-KAYA MEZARLARI- MEZAR-ROMA SİKKE-BİZANS SİKKE-GREEK SİKKE-TARİHİ ANTİK SİKKE VE PARALAR-ARKEOLOJİ VE DEFİNECİLİK ÜZERİNE HER TÜRLÜ BİLGİ DEFİNE SIRLARINDA

Kırmızı civa nükleer bombaarın yapımında kullanıldığı iddaa edilen efsanevi
ARKADAŞLAR BU KIRMIZI CİVA İLE İLGİLİ SİZLERE DERLEDİKLERİM AŞAĞIDADIR.OKUYUN SİZ KARAR VERİN NEDİR NE DEĞİLDİR BU KIRMIZI CİVA HİKAYESİ.

(hayali) bir maddedir.

İlk olarak 1980 li yıllarda Rusya medyasında fizyon bombalarının yapımında kullanıldığına dair haberler çıkmış, fakat nasıl kullanıldığı ile ilgili bilgiler verilmemiştir.

Kilogram fiyatının 100bin dolar ile 300bin dolar arasında olduğı ise bazı kaynaklar tarafından ifade edilmektedir

iyibilgi Ankara

Amerikalılar’ın tabiriyle “urban legend” yani şehir efsanesi. Ama gerçekte tam bir soğuk savaş öyküsü. Kırmızı civa!

Gariptir, bu efsane, nedendir bilinmez, şimdi geri döndü. Bugün “minicik” bir haberle gazete sayfalarına yansıdı.

“Suudi Arabistan’da yüzlerce kişi ‘kırmızı civa’ bulmak için eski dikiş makinelerine hücum etti, polis soruşturma başlattı.

Dulum şehrinde iki terzi dükkanının camları kırıldı, dikiş makineleri çalındı. Medine’deki civa avcıları, cep telefonlarını dikiş makinesinin iğnesine yaklaştırıyor, hat kesilirse, içinde kırmızı civa olduğuna hükmediliyor.

Suudi basınına göre, kırmızı civa içerdiği tespit edilen Singer marka makineler karaborsada 50 bin dolara satılıyor.”

Hepsi bu. Tabii haber hayli eksik. Kırmızı Civa nedir, ne iş yapar, nerde, ne zaman ortaya çıktı, hele hele şimdi neden peşinde koşuluyor yok. Asıl bir de Türkiye macerası var Kırmızı Civa’nın.

Çünkü Kırmızı Civa’nın peşinde koşanların maceraları, bir tür Altın Post öyküsü. Milliyet Gazetesi Türkiye’deki durumu bugün çok iyi anlatmış...

“Siyah beyaz televizyonlarda bulunduğu iddia edilen kırmızı civanın çok para ettiği iddiasına inananlar tamircilere akın etti. Konya Televizyon ve Radyo Tamircileri Odası Başkanı Kadir Erölmez, sanal alemde 1950-1965 yılları arasında Almanya'da üretilen grundig marka televizyonların içerisinde kırmızı civanın bulunduğu ve yüksek fiyatlara satıldığı ile ilgili iddalar dolaştığını belirterek bunu duyan insanların televizyon tamircilerine akın ettiğini söyledi.”

Tabii “nadir bulunan” bu televizyonların fiyatı 35 bin ile 100 bin lira arasında değişiyor. Bir TV’nin veya dikiş makinasının içinde bulunduğu nasıl anlaşılır diyorsanız, çözümü basit: cep telefonunuzu yaklaştırıyorsunuz hat kesiliyor!

Yine aynı habere göre günde 20-25 kişi televizyon tamircilerinin kapısını aşındırıyor. Yani bir fenomen var ortada. Hele internet ortamında bu makinalara arayanlar ve satanlar uzun bir liste oluşturuyor.

Kırmızı civa diye birşey var mı?

İkircikli soru aslında bu. Gören yok. Varlığına ilişkin tartışma da çok. Yani söylentilerle yetinmek zorundayız.

Bunlara göre, cıva tuzları yoğun radyasyona tabi tutulduklarında kırmızıya dönüşüyor. Güçlü bir füzyon bombası yapımı için elverişli malzeme haline geliyor.

Yani bir tür dolandırıcılık öyküsü sayabilirsiniz! Ama mesele bu kadar basit değil. Dünya çapında bu iddialar öyle bir hal almış ki, sonunda ABD Kongresi bir alt komisyon kurup konuyu araştırmış!

“Asılsız” denmiş. Fakat efsaneyi durdurmak mümkün olmamış. Uluslararası alanda uzunca bir süre, 'kırmızı cıva' satmaya yönelik teklifler dolaşmış. (Kilosunun 200-300 bin dolar olduğu söyleniyor.)

Bu tekliflerin bazıları da, Irak'ın o zamanki yönetim organlarına yapılmış. İleri sürülen örnekler, kırmızı boyalı cıva çıkmış. (2002 ve 2006 yıllarında bu konuda ABD’de çokca yayın mevcut.) Yani dolandırıcılık işi de-elbette bilindiği kadar-pek başarılı olmamış.

Peki ya Türkiye?

İşte size 18 Ağustos 2007 tarihli, üstelik Anadolu Ajansı tarihli bir haber...

“Siirt’te ‘radyoaktif kırmızı civa’ operasyonu...

Siirt'te, kurşun alaşımlı koruyucu kapsül içerisinde nükleer ve radyoaktif özellik taşıyan kırmızı civa olduğu tahmin edilen madde ele geçirildi.

Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucunda bir kişinin, Mersin'den yüklü miktarda sahte ABD doları ile nükleer ve radyoaktif özellik taşıdığı sanılan maddeyi Siirt'e getireceği ihbarı üzerine ''Huzur 56'' adlı operasyonun başlatıldığı bildirildi.

Kurtalan yolunda durdurulan bir minibüsteki Y.Ş'nin (43) üstünde ve çantasında yapılan aramada, 61 sahte 100'lük ABD doları, 8x5 santimetre ebatında, kurşun alaşımlı koruyucu kapsül içerisinde kırmızı civa olduğu tahmin edilen nükleer ve radyoaktif madde ile 19 kaçak menşeli uyarıcı tablet ele geçirildiği belirtildi.”

Nasıl? İlginç değil mi?

Kimden çıktı bu Kırmızı Civa?

Peki ama bu efsanenin çıkış noktası neresi? İddialara göre (!), Kırmızı Civa’nın varlığına dair söylentiler, 1992 yılında ITAR-TASS (gayet ciddi bir haber kanalı olarak bilinir) Rus haber ajansından kaynaklanan bir habere dayanıyor.

Ama kırmızı civanın duyuluş tarihi bu değil. 1980’ler. Yani soğuk savaşın en keskin olduğu yıllar. Amerikan kaynaklarına göre bu söylence ve kırmızı civanın karaborsada satıldığına ilişkin bilgiler 1980-81-82 yıllarında görülüyor.

Yani Ruslar’ın (Sovyetler’in) keşfi sayılıyor ve o günün şartları içinde Batı ülkelerini huzursuz ediyor. 1993 yılında Rus Pravda Gazetesi’nde yayınlanan/gönderme yapılan bazı çok gizli belgeler kırmızı civadan bahsediyor.

Buna göre varlığı şüpheli bu materyaller, Sovyetler’in dağılmasından sonra bazı Rus işadamları tarafından Ortadoğu’da satılmaya çalışılmış.

Durum bu. Tabii böyle bir efsanenin aynı ismi taşıyan romanı ve hatta video oyunu olduğunu ekleyelim.

Geriye ise şu soru kalıyor; Kırmızı Civa neden ve nasıl geri döndü?

SUNİ BİR DEĞER PİYASASI MEYDANA GETİRMEK GİBİ...
Haberde bilimsel gerçeklere aykırı hususlar olmasına rağmen, cidd bir Rus sitesinde yer alması hayret verici. Sun bir değer piyasası meydana getirmeğe yönelik yayınlara benziyor.
1- Formülü HgO2 olarak verilen madde cıva-2-peroksittir. Kırmızı renkli cıva değil, cıva oksit vardır. Burada cıva denilmiş, cıva-2- peroksit formülü yazılmış. Cıvanın özgül ağırlığı 13,6 g/cm3 iken özgül ağırlığı 20,2 g/cm3 olan başka bir cıva elementinden bahsedilemez. Belki ağır bir sıvı oluşu veya başka bir sebeble cıva gibi fakat rengi kırmızı manasında “kırmızı cıva” şeklinde bilimsel olmayan bir ad takılmış olabilir.
2- Denizaltıların dış cephesini katodik koruma ile korozyondan koruyabilecek çok daha ucuz metaller varken, bu maksatla bu çok pahalı maddenin kullanıldığının söylenmesi inandırıcılıktan çok uzak oluyor.
3- Eski TV veya dikiş makinelerinin içine bu çok pahalı madde ne sebeple konmuş olabilir, bitpazarına nur yağdırmak için eskiye rağbeti kızıştırmak gibi bir şey.
4- Eski dikiş makinesinin iğnesine cep telefonunu yaklaştırınca hat kesilmesi de garip bir haber. İğne, dikiş makinesinde değiştirilen bir parçadır, dikiş makinesiyle bütünlük içinde değildir ki? Piyasada kutular dolusu dikiş iğnesi var, onlarda niye ayni özellik yok? Alfa ışınları, yakından etki gösterir bu alfa radyoaktif bir madde olsa bile cep telefonlarının hattını kesemez.
5- “Güçlü bir nükleer bombanın yapımı için elverişli olması” nasıl oluyor acaba? Atom bombası ve hidrojen bombası olarak iki çeşit nükleer bomba vardır ve bunların da yapılma teknolojisi yıllardır bilinmektedir. Maddeye değer verilmesi ve yüksek fiyattan piyasasını sağlamak için böyle bir cümleyle reklamı yapılmağa çalışılıyor olabilir


“Kırmızı civa” ile ilgili ilk haber 1980 yılında Rusya’dan yayıldı. Çoğu ülkelerde şehir efsanesi haline geldi. Önce Grundig marka siyah beyaz televizyonlarda bulunduğu söylendi. Şimdi ise Singer marka dikiş makinasında olduğu iddia ediliyor. Bu makinaların fiyatı da belirlenmiş. 50.000 dolar. Kilosuna yüzbinlerce dolar paha biçilen kırmızı civa gerçekten var mı?

Konu ile ilgili Nisan ayında “Kırmızı Civa, Grundig ve Siyah Beyaz Televizyon“ başlıklı bir yazı yazmıştım. Yazının sonunda “Böyle asılsız iddialara inanmayın. Akıllı olmaktan vazgeçtim, ne zaman aptallıktan kurtulacağız?”diye mesaj vermiştim. Ancak bu yazıma öyle yorumlar geldi ki hala şaşkınım. Bir de basında bu tür haberleri görünce konu hakkında tekrar yazma gereği duydum. Gelişmeler şöyle;

Nisan ayında “1950- 1965 yıllarında Almanya`da üretilen grundig marka televizyonlar yüksek fiyatla alınacaktır.” söylentisi yayılınca herkes televizyon tamircilerine koşuyor. İçinde bulunan kırmızı civanın telefon sinyallerini kestiği ve füzyon bombası yapımında kullanıldığı -bu sebepten dolayı da televizyonların 35 bin liradan 100 bin liraya kadar alıcı bulduğu- haberi internet ortamına yayılıyor. Konya Televizyon ve Radyo Tamircileri Odası Başkanı böyle bir şeyin olmadığı konusunda açıklama yapmasına rağmen insanların kırmızı civaya ilgisi hala devam ediyor.

Nisan ayında İngilizce yayınlanan bir Suudi gazetesine şöyle bir ilan verilir. “200 bin riyal karşılığında eski Singer marka dikiş makinası alınır! “ Peşinden fısıltı gazeteleri dikiş makinalarında kırmızı civanın ancak cep telefonu ile tesbit edildiği yalanını yayar. İlandan sonra Suudiler terzi dükkanlarına koşar. Hatta bazı dükkanlar soyulur. Uğur getirdiğine inandıkları dikiş makinaları yüksek fiyatlardan alıcı bulmaya başlar. Cep telefonları satışları rekor düzeye çıkar. Suudi Arabistan bu konuda soruşturma başlatır. Yetkili kuruluşlar ne kadar açıklama yaptıysa da hala insanlar bu makinaların peşinde koşar.

2007 yılında  A.A etiketli verilen haber şöyle. “Siirt’te kırmızı civa operasyonu. Mersin’den yola çıkan araçta radyoaktif etkili kırmızı civa ele geçirildi…”

Nisan ayında “1950- 1965 yıllarında Almanya`da üretilen Grundig marka televizyonlar yüksek fiyatla alınacaktır.” söylentisi yayılınca herkes televizyon tamircilerine koşuyor. İçinde bulunan kırmızı civanın telefon sinyallerini kestiği ve füzyon bombası yapımında kullanıldığını ve bu nedenle bu televizyonların 35 bin liradan 100 bin liraya kadar alıcı bulduğu haberi internet ortamına yayılıyor.

Eylül 2004′de İngiltere’de, terörist amaçlı kullanılmak üzere kırmızı civa bulunduran 3 Arap kökenli kişi tutuklanıyor. Daha sonra bu maddenin kırmızı civa olmadığı belirleniyor. Sanıklar 2006 yılında serbest bırakılıyor.

Güney Afrika’da da buna benzer ilginç vakalar yaşanıyor. Yanlız en ilginci bir önceki yazıma gelen yorumlar. Şaşılmayacak gibi değil. Bir kaç tanesini okuyalım.

“Bence bu haberi yalanlayanlar kimin elinde Grundig siyah beyaz tv yada Singer marka dikiş makinesi varsa toplayıp köşeyi dönecekler. Herkes sahtekar olmuş ya.. Arkadaş aldı sattı parası cepte,,, arabada aldı lazım olan herşeyini aldı…Akıllı olun vermeyin televizyonunuzu kimseye!..”
“Selam arkadaşlar. bende Grundig televziyon var 25 yılık. İlgilenenler bana mail’den ulaşsınlar…”
“Arkadaşlar bende de siyah beyaz bi tane Grunding tv var, ilgilenenler eklesin beni…”
Bu cevap beni koparttı. “Bende de bir grundig teyp var. ilgilenenler msn’i verdim. Ulaşılabilir…”
“Arkadaşlar bu bahsettiğiniz radyo televizyon dikiş mak.ve gaz lambalarınız alınır. Ücret ürünü görüp test ettikten sonra verilir. Mail atabilirsiniz, cevap verilecektir…”
Bu yorum çok ilginç! “Soruyorum; Neden kimse bu grundig tv yi yapan alman firmasına sormuyor içine kırmızı civa koydunuz mu diye.Peki öyle birşey yok diyorsunuzda cep telefonları bu bahsedilen TV, Dikiş makinası ve Lambanın yanında NEDEN çekmiyor. Ben çekmediğini biliyorum. Bizim eski dikiş makinasının yanında cep telefonu çekmiyor. Nette okuyorum hep aynı şeyler yazılı. İşi kaynağına soran yok. Almanya’dan cevap isteyin. Bunların yanında cep telefonunun neden çekmediğini açıklayan yok. Birçok kimyacı yazmış. Kimyacılar, cep telefonu neden çekmiyor…”
Sonuç:

1980′li yıllarda demirperde ülkelerinde orta atılan kırmızı civa iddiası daha sonrasında batıya ve doğuya yayıldı. Hatta  bazı Arap ülkelerinin savaşta kullanmak amacıyla Avrupa’ya sipariş verdiği söylendi. Amerikan Kongresi bu konuyu araştırmak için 2004 yılında komisyon kurdu. Sonuç alamadı. İnternet ortamında binlerce mail trafiği oluştu. Alıcılar, satıcılar ortaya çıktı. Artık unutulan televizyon tamircileri kırmızı civaya inanan insanların akınına uğradı. Dikiş makinası bulunan terzi dükkanları ilgi gördü, kimisi yağmalandı. Bazı ülkelerde, kırmızı civanın varlığını tespit eden – kırmızı civaya yaklaştırılan cep telefonunun sinyali kesiliyormuş!- cep telefonu satışları rekor seviyeye çıkdı.

Siz neye inanacaksınız bilmiyorum ama gerçek şu ki; “Nükleer bomba yapımında kullanıldığı, sinyallari bozduğu iddia edilen bu maddenin varlığı kanıtlanmadığı gibi yokluğu da resmi kuruluşlarca hiç bir zaman açıklanmadı.”


 Son günlerin popüler zincir maillerinden birisi  kırmızı civa diye bir maddeyi gündeme getirdi. Bu mail   efsanesi gibi dalga dalga yayılıyor.
Bana gelen mailde Gruindg marka  siyah-beyaz televizyonunuz  varsa zenginsiniz diyordu. Fiyat olarakta 30bin 100 bin  Lira veriliyormuş.
Ama ne hikmetse ne alan var ne satan. Yıllar önce  sigara kutularının içindeki parlak jiletinleri de  toplatmışlardı. Aynı olay tekrar ediyor.
Maili okuduğum da “kırmızı civa nedir” dedim.  Sonradan  öğrendim tabi. Ama bu maile inanacak kadar keriz değilim !


Bu tür maillerin ardında hep bir  şeyler vardır.
Bir kaç yerde ,  halk  ”elimde kırmızı civa var istersen sana  satarım” diyen uyanıkların varlığından bahsediyor.
Şimdiden olayı ticarete dökenler  çıkmış.
Olay okadar inandırıcı anlatılmış ki  elektronik tamirciler her gün onlarca  kişi bu Grundin marka tv soruyor diyor. Milleti ciddi ciddi  inanmış.
Bunlara inanan birileri varsa onlara sesleniyorum “bunların hepsi  yalan , hiç birine inanmayın”.  Neden yalan diyorum ?
Yalan olduğunu anlamak için Kırmızı civa nedir ona bakmak  lazım;  Tubitak ‘ın bir açıklaması var : “Eldeki  verilere göre, böyle bir kimyasal yok. Varlığına dair söylentiler, 1992 yılında  ITAR-TASS adlı Rus haber ajansından kaynaklanan bir habere dayanıyor.
Söylentilere  göre, cıva tuzları yoğun radyasyona tabi  tutulduklarında kırmızıya dönüşüyor ve güçlü bir füzyon bombası yapımı için  elverişli bir malzeme haline geliyormuş. Söylentiler ABD Temsilciler  Meclisi’nin bir alt komisyonunca araştırılmış ve asılsız oldukları  sonucuna varılmış.
Ancak söz konusu haberin ardından, uluslararası alanda uzunca bir  süre, ‘kırmızı cıva’ satmaya yönelik teklifler dolaşmaya  başlamış. Bu tekliflerin bazıları da, Irak’ın o zamanki yönetim organlarına  yapılmış. İleri sürülen örnekler, [color=rgb(255, 0, 0)]kırmızı  boyalı cıva imiş[/color]. Fakat bilindiği kadarıyla, bu[color=rgb(255, 0, 0)] ‘dolandırıcılık’[/color] girişimlerinin hiçbiri başarıya  ulaşamamış.” Görüldüğü gibi resmi bir kanal  böyle bir maddenin şuanda  olmadığını açıklıyor.
Böyle saçma sapan maillere inanmayın.
Eski adıyla Grundig yeni adıyla Beko firması yakında  açıklama yapacaktır. Açıklama yapmassa bilin ki bu işte onların parmağı  var.